Bouwpartners

Op deze pagina vindt u een overzicht van de verschillende firma's met welke wij in zee zijn gegaan voor de realisatie van onze woning. Het is vooral de bedoeling onze ervaringen met hen inzake service, klantvriendelijkheid en (wijze van) communicatie weer te geven. Zaken die wij - naast de prijs - toch ook belangrijk genoeg vinden bij het zoeken naar de juiste vakmensen.

Vloerbekleding

We kozen voor een polybeton. Enerzijds omwille van de look die toch wel past bij de industriële stijl van de woning maar anderzijds ook omwille van de vloerverwarming waarvoor dergelijke vloerbekleding ideaal is. De polybeton zorgt - samen met de betonnen gewelven - voor de nodige massa in het gebouw. We hebben immers geen stenen wanden die de warmte kunnen opslaan (inertie). 

 

Uitvoerder van deze werken is de firma Rapidsol uit Oeselgem. Niet onmiddellijk bij de deur maar we hebben een aantal referenties gezien in de streek en die hebben ons toch over de streep getrokken om met deze firma in zee te gaan.

Vloerisolatie

Intussen hebben we ook beslist wie de vloerisolatie zal uitvoeren. Dit betreft de firma Isodirect uit Denderleeuw. Zij zullen zorgen voor de gespoten vloerisolatie (PUR) met een dikte van 10 cm waarop dan de vloerverwarming komt. Aanvankelijk hadden we slechts een zevental cm voorzien maar omdat deze dikte niet echt in verhouding stond met de isolatiediktes in wanden en dak beslisten we om de vloerisolatie op te drijven met 3 cm.

 

We hebben over de firma goeie commentaren gelezen (o.a. op dit bouwforum) en vermits ze uit de streek zijn was de beslissing vlug genomen.  

Electriciteitswerken

De electriciteitswerken werden uitgevoerd door ELEKT-RYS, Bruggestraat 76 te 875 Zwevezele. We hebben het hem zeker niet makkelijk gemaakt, zo dienden alle electriciteits leidingen - dus ook deze vanop de bovenverdieping - eerst naar het gelijkvloers te worden geleid om vervolgens via de vloer op het gelijkvloers naar de meterkast te worden gebracht. De reden daarvoor : boven de meterkast bevindt zich de badkamer en de vloeropbouw boven liet het niet toe om daaronder alle bovenleidingen electriciteit te herbergen en deze dan door het plafond naar de meterkast te leiden in de berging (via de bovenkant). Maar dat was niet het enige akkefietje, boven het keukeneiland en keukentafel ligt namelijk een stukje plat dak dat reeds volledig was afgewerkt. We waren echter vergeten daar op voorhand reeds leiding te voorzien door de gewelven.... Gelukkig was de electriciteitsman van dienst er eentje van het vakbekwame soort en konden al deze probleempjes worden opgelost. Niets dan lof dus!

Buitenschrijnwerk

Voor ramen en deuren gaan wij met de BVBA Van Der Bruggen uit Herzele in zee. Zij zullen tevens instaan voor de structurele zonwering op de verdieping alsook de zonwering op het gelijkvloers (fixscreens) voorzien. Wij hadden reeds ons oog laten vallen op een bepaald aluprofiel. Toen we vervolgens op zoek gingen naar een ramenboer uit de streek die dergelijk profiel aanbood kwamen we via de mond-op-mond reclame al snel uit op Van Der Bruggen Dominique. Het was trouwens één van de weinige firma's die zelf ook moeite deed om ons een totaalpakket aan te bieden. Naast de ramen hadden wij immers ook nood aan een oplossing voor de grote zuidgerichte raampartij op de eerste verdieping waarbij wij geopteerd hebben voor een structurele buitenzonwering in aluminium dewelke op de raamprofielen bevestigd wordt. Heel wat van de aangeschreven ramenplaatsers lieten ons weten niet in te kunnen staan voor de plaatsing ervan waardoor we al begonnen te vrezen te moeten terugvallen op een aparte aannemer of op zoek te moeten gaan naar een alternatieve oplossing. Wij zijn dus uiterst tevreden dat uiteindelijk alles in kannen en kruiken is. Nu is het enkel nog wachten op de uitvoering...

Badkamer

Wij hebben ettelijke badkamerspecialisten aangedaan (ja, ook de duurdere, al was het maar om ideëen op te doen...) maar uiteindelijk hebben we gekozen voor X2O. We zijn langs geweest in het filiaal te Ninove waar de verkoper ruimschoots de tijd nam om met ons de verschillende produkten en mogelijkheden te overlopen. Het was trouwens aangenaam om vast te stellen dat hij over voldoende produktkennis beschikte want we zaten met een bepaalde technische beperking waarvoor hijzelf meerdere alternatieven voorstelde/aanbracht! Nu mag dit misschien logisch lijken dat een verkoper over dergelijke technische kwaliteiten beschikt, in de praktijk wil dit soms nogal eens anders uitdraaien...Nadien een zeer gedetailleerde offerte meegekregen waarop werkelijk alles tot in de puntjes stond  beschreven en berekend. Op geen enkel moment is er aangedrongen geweest de offerte nu reeds te tekenen, hij raadde ons zelf aan om de zaken thuis nog eens rustig te bekijken.

 

Ventilatie

We zullen zelf instaan voor de installatie van het ventilatiesysteem. Hoe één en ander (hopelijk) succesvol verloopt zal ten gepaste tijde uit de doeken worden gedaan via de weblog.

Verwarmingsinstallatie

De firma climatronix staat in voor de verwarming (luchtwarmtepomp Daikin altherma). De eerste contacten (studie van het project en uiteindelijke offertebespreking) hebben ons overtuigd van de know-how en klantvriendelijkheid! De uitvoering van de werken verliep volledig zoals gepland, de vloerverwarmingsbuisjes hebben we zelf gelegd maar met de uitleg van Tomas, zaakvoerder, en het uitgewerkte legplan bij de hand was dat 'a piece of cake' en - niet te vergeten - een mooie som geld die werd uitgespaard door zelf de handen uit de mouwen te steken!


Veiligheidscoördinatie en EPB

De firma Builtech doet de berekeningen inzake het K- en E-peil en staat tevens in voor het afleveren van het verplichte P.I.D. Bespreking volgt later.

Keuken

KVIK Gent is uiteindelijk het filiaal geworden waar we de keuken hebben besteld. Er werd ruimschoots de tijd genomen om te luisteren naar onze wensen en plannen. Na een weekje kregen we een keurige en mooi gedetailleerde offerte. Op geen enkel ogenblik werden we 'onder druk gezet' om vlugvlug te tekenen. Er werd ons ruim de tijd gegeven om een beslissing te nemen. De uiteindelijke plaatsing van de keuken verliep vlekkeloos zonder vertraging en er werd veel aandacht besteed aan detailafwerking. Zo werden de twee zijpanelen van het keukeneiland vervangen omdat deze langs beide zijden een paar mm. te kort waren. Zelf hadden we dit niet opgemerkt, dit werd ons voorgesteld op initiatief van de plaatser! We kunnen dus gerust stellen dat we tevreden klanten zijn...

 


Hoofdaannemer

De firma De Clercq metaalconstructies stond in voor de grondwerken, staalskeletstructuur, gevel- en dakafwerking. Een bouwavontuur zonder problemen bestaat niet maar een aannemer die pas vier maanden later start dat de voorziene datum is toch wel een serieuze streep door de rekening, zeker als je daardoor gedwongen bent om ergens anders te gaan huren... Gelukkig werd dit gecompenseerd door een mooi afgewerkt produkt. Waar we het meest tevreden over zijn is het plooiwerk, de afwerking van alle hoeken en kanten dus. In de industriebouw, waar snelheid primeert op het esthetische, wordt daar nogal weinig aandacht aan gegeven, als het maar waterdicht is. Dat is bij ons dus niet het geval, de werklui ter plaatse hebben enorm veel tijd gespendeerd aan de uitvoering van die details en daar mogen ze terecht fier op zijn. Nu, we hebben er ook - misschien tot vervelens toe - op gehamerd dat een mooie afwerking absoluut noodzakelijk was.  Timemanagement mag dan niet het sterkste punt zijn van Dimitri, de zaakvoerder, hij was wel ten allen tijde telefonisch te bereiken, goeie punten voor bereikbaarheid dus.

Hypothecair krediet

De meeste mensen hebben nood aan een hypothecair krediet wanneer ze besluiten een huisje te kopen of te bouwen. Wij zijn absoluut geen uitzondering op die regel! Welke formule hiervoor het meest geschikt is hangt af van meerdere factoren en is daarenboven sterk persoonsgebonden. Zelf zijn we nogal risicoschuw en daarom hebben we resoluut gekozen voor een vaste rentevoet voor de gehele looptijd (ook al omdat dergelijke rentevoet op het moment dat we beslisten - begin december 2008 - zeer laag stond). Rekening houdend met de verplichte randvoorwaarden en de prijzen van de schuldsaldoverzekering viel onze keuze op Delta Lloyd. De agentschapsdirecteur van het lokale kantoor te Wetteren deed ons het beste voorstel en bood ons een vast rentetarief van 3,95% aan. Zijn voorstel stak er - in vergelijking met andere banken - met kop en schouders bovenuit waardoor we niet lang hebben moeten twijfelen om de knoop door te hakken.

Grondsondering

De firma Lippens geotechniek was de allereerste firma die werken heeft uitgevoerd op het terrein. Zij verzorgden namelijk de diepsondering om een zicht te krijgen op welk type fundering wij nodig hebben voor het huis dat we willen bouwen. Info en prijsofferte zijn gemakkelijk aan te vragen via de website. Volgende dag onmiddellijk een mailtje terug gekregen met een duidelijke prijsofferte en (zeer belangrijk) de nodige voorzieningen die moeten getroffen worden op en rond het terrein (staat van het terrein, toegankelijkheid,...enz). Er wordt duidelijk vermeld dat het terrein NIET in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld. Na aanvaarding van de prijsofferte vindt de uitvoering binnen de 10 dagen plaats, in overleg met de opdrachtgever. Datum en tijdstip werden exact nageleefd, de sondering werd uitgevoerd door één persoon die ons op het terrein spontaan uitnodigde in de werkcabine en ons een woordje uitleg gaf over de toegepaste techniek. Omdat het terrein slechts bereikbaar was via de tuin van de buurvrouw hadden wij wel wat schrik voor de terreinschade die het rupsvoertuig zou teweegbrengen maar dit viel eigenlijk reuze mee, vooral te danken aan de manier waarop de chauffeur het voertuig heeft bestuurd. De rupssporen die het voertuig had achtergelaten in het grind van de oprit (buurvrouw) werden achteraf door de chauffeur/technieker op eigen initiatief mooi gelijk geharkt! Mooi zo!

Conclusie : een dikke aanrader dus +++

Opmeting en afpaling

FDV CONSULT stond in voor de opmeting en de afpaling van het terrein. Met de opmeting hadden wij zelf geen uitstaans vermits dit voor rekening was van de verkoper. Van zodra de grond officieel onze eigendom was hebben wij de landmeter telefonisch gecontacteerd met de vraag om over te gaan tot afpaling. Amper een paar dagen nadien was dit reeds uitgevoerd. Ook op onze vraag of het mogelijk was de digitale plannen door te sturen naar de architect werd onmiddellijk gehoor gegeven zodat we zeker kunnen spreken van een uiterst vlotte samenwerking en dito service +++