Balegem dorp (Oosterzele)

 

De rode 'A' markering geeft de locatie van de bouwgrond aan.

 

Balegem is een dorpje in Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oosterzele. De Molenbeek ontspringt er.

De Balegemse zandsteen werd veel gebruikt, zoals voor de talloze gebouwen aan de Graslei in Gent, waar Balegemse zandsteen is in verwerkt.

 

Historisch

De plaatsnaam werd reeds in 1181 vermeld als Badelengien. Deze naam zou afkomstig zijn van het Germaanse "Badulingha haim", wat staat voor "woonplaats (heem) van Badulo".

De plaats was al in de 12de eeuw in het bezit van de heren van Rode. Het was samen met het nabijgelegen Scheldewindeke en Moortsele een van de vier leenhoven in het het Land Van Rode, met vierschaar in Scheldewindeke. Het viel onder de kasselrij van het Land van Aalst. In 1697 werd het als afzonderlijke heerlijkheid afgescheiden.

 

Bezienswaardigheden

  • De Sint-Martinuskerk werd, op de plaats van de oude gelijknamige kerk, gebouwd in 1862-1865. De ingang van de nieuwe kerk werd nu voorzien aan de Dorpsstraat, de oude kerk stond dus 180° gedraaid en had de ingang aan de Sint-Martensdries. In september 1866 kwam bisschop Hendrik-Frans Bracq, bisschop van Gent deze kerk inzegenen. Pastoor was E.H. Baerdemaker en Pieter Jan Baele was burgemeester.
  • De stenen berg- en windmolen "de Guillotine" aan de Molenstraat 1, gebouwd in 1789. Werd gebruikt voor het malen van granen maar ook als oliemolen. Beschermd monument sinds 1975.
  • De Jeneverstokerij Van Damme, een ambachtelijke bedrijf als deel van een boerderij. Sedert 1862 in gebruik maar nu ook uitgegroeid naar hoevetoerisme toe.
  • De Windekemolen/molen De Visscher, afgebrand in 1910 en heropgebouwd door molenaar Hector De Visscher. Deze molen is gelegen op de grens met Balegem en Scheldewindeke.

 

Evenementen

  • Het is de bakermat van Balegemsen Jenever en op 15 augustus wordt er stokerijfeest gevierd.
  • Om de 2 jaar is er ook een volksfeest: Bruisend Balegem. Dit houdt in dat het centrum van Balegem voor een dag verkeersvrij is en dat voetgangers de straten innemen. Ze kunnen genieten van diverse optredens en deelnemen aan allerlei volksspelen.