Weblog

De weblog is het hart van deze website. Alle gebeurtenissen zullen hieronder samengevat en chronologisch worden weergegeven.


Regelmatig een kijkje nemen is dus de boodschap! ;-)

____________________________________________________________________

20/02/2013 - next project : 'den hof'!!

 

T'is intussen meer dan anderhalf jaar geleden dat de bouwblog werd aangepast. Normaal ook, we hebben in die tijd vooral héél veel 'niets' gedaan en gewoon lekker genoten van ons nieuwe huis!  

 

De tuin wordt momenteel het op stapel staande project. Na veel wikken en wegen hebben we toch besloten om het tuinplan en de uiteindelijke aanleg ervan volledig uit te besteden.

 

Echt groene vingers hebben we immers geen van beiden en het is niet omdat we wel iets weten over 'de bloemetjes en de bijtjes' ( Bjarne is intussen al 6 en Maarit 3...) dat we daarom ook weten welke bloemen, bomen of ander struikgewas het best gedijen in de nieuw aan te leggen tuin... 

 

Tuinen Goemaere uit Nazareth is gisteren, 19 februari 2013 begonnen met de grondwerken. Het tuinplan werd trouwens ook door hun huisarchitect getekend.

 

De werken zullen gefaseerd verlopen. Momenteel is fase 1 dus net van start gegaan waarbij twee zijden van de woning onder handen worden genomen, zijnde de kant van de keuken en die van de living. Concreet zullen er twee terrassen, een bamboestrook, haagstrook, decoratief waterelement, een zestal bomen (natuurlijke zonwering) en kiezelgedeelte worden aangelegd. 

 

Fase 2 (de achtertuin en andere zijde van de woning) en fase 3 (oprit en voortuin) zullen pas in een later stadium worden aangepakt (lees 'afhankelijk van he beschikbaar budget'... ;-). Achteraan de woning is er voorlopig speelgras voor de kids en de oprit is voorlopig bedekt met aangetrild steenpuin. We hebben bewust gekozen om de aanleg te spreiden over meerdere jaren maar het dan wel van de eerste keer goed aan te laten pakken door vaklui en  met gebruik van degelijke materialen. 

 

Foto's en tuinplan zullen zo vlug als mogelijk gepost worden! 

 

 

14/06/2011 - pv-installatie gekeurd!

 

Vandaag, dinsdag 14 juni 2011 is het technisch bureau langs geweest voor de keuring van de zonnepaneelinstallatie. Zoals verwacht is alles prima in orde. Nu enkel nog de nodige administratie in orde brengen bij de netbeheerder en de VREG en we kunnen passeren langs de kassa van de groenestroomcertificaten ;-)

 

Dikke pluim toch voor de installateur VAN POUCKE te Zottegem die niet alleen mooi werk heeft geleverd maar ook alle vooropgestelde data (installatie, keuring) is nagekomen waardoor wij vanaf morgen van een hopelijk zorgeloze vakantie kunnen genieten!

 

 

01/06/2011 - zonnepanelen geinstalleerd

 

Voila ze liggen er op! 18 paneeltjes. 

 

Nu nog de SMA-software downloaden op pc en via bluetooth verbinden met de Sunny Beam apparatuur zodat ik binnen twee weekjes vanop onze hopelijk zonnige reisbestemming de opbrengst 'live' kan volgen via de smartphone... Tja, je bent freak of niet hé...........;-))

 

 

 

 

 

29/04/2011 - Omheining

 

Ook daar hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt. Samen met de buren hebben we besloten de omheining te plaatsen. Rechts van de woning staan er nu nog betonpanelen die al een paar generaties hun dienst hebben bewezen maar echt wel aan vervanging toe zijn. Links staat er momenteel nog niets wat natuurlijk een stuk makkelijker is.

 

Het wordt een Bekaert omheining op een hoogte van ongeveer 210cm met bovenbuis, volledig in het zwart. Langs de kant van de linkerbuur zal er onmiddellijk zwart zeildoek worden tegen geplaatst.

 

T'is vooral voor onze beide rakkers van 4 en anderhalf jaar dat we dit vlug in orde willen hebben, zodat ze ongestoord buiten kunnen en wij met zekerheid weten dat ze niet de straat op kunnen...

 

Toch zal het nog even geduld oefenen worden, de aannemer (Fruythof uit Berlare) kan pas ten vroegste beginnen in augustus... pfff!!

 

Foto's volgen van zodra mogelijk.

 

 

12/04/2011 - PV-installatie - offerte bevestigd

 

De kogel is door de kerk! Op 1 juni komen er 18 panelen op het dak van het merk ALEO S18 225 WP, goed voor een totaal theoretisch vermogen van 4050 kWh. De gemeente Oosterzele biedt een premie van 250,- euro. Niet echt indrukwekkend maar hey, alle beetjes helpen uiteraard! ;-) 

 

Het geleverde vermogen zal iets minder dan de helft van ons totale verbruik dekken omwille van het feit dat we buiten electriciteit geen andere energieleverancier in huis hebben (voor de verwarming en aanmaak sanitair warm water maken we gebruik van een lucht/water warmtepomp). 

 

De termijn begon te dringen want op 01 juli 2011 wordt de premie per GSC opnieuw verlaagd met 30,- euro (300,- ipv 330,- nu). 

 

Installateur is de firma VAN POUCKE uit Zottegem. Mooie offerte gehad en goeie kritieken over gehoord bij meerdere collega's op het werk die zelf een installatie hebben. Waarschijnlijk waren er nog iets lagere prijzen haalbaar bij de grotere firma's maar omdat we bij een installatie die minstens bedrijfszeker dient te zijn de komende 20 jaar toch ook een degelijke service verwachten hebben we deze gekozen. 

 

En nu hopen op een ferme zomer! ;-) 

 


11/04/2011- If you can't beat them.... 

 

Join them! Dat is de voorlopige conclusie die we nu in ons achterhoofd hebben bij de ganse zonnepanelen hetze... Ons enigste energiebron in de nieuwe woning is electriciteit, superzuinig qua verwarming met ons lucht/water warmtepomp!

 

Het nadeel is wel dat de geplande prijsstijgingen in ons geval meer zullen doorwegen omdat we uiteraard een groter dan gemiddeld verbruik hebben in vergelijking met een doorsnee gezin dat voor verwarming een andere energiebron gebruikt (alhoewel je er donder op kan zeggen dat ook de aargas- en mazoutprijs navenant zullen stijgen als de electriciteitsfactuur de hoogte in gaat...).

 

De stijging mag dan wel beperkt zijn tot gemiddeld een 6 à 7 euro per maand (nogmaals, in ons geval zal dat toch een stukje hoger liggen) het gaat vooral om het principe. Wie geen zonnepanelen heeft betaalt mee voor diegenen die er wel hebben. Maar vooraleer boos naar uw buurman of -vrouw (met zonnepanelen op zijn of haar dak) te kijken toch even nuanceren. Het beeld dat hier wordt opgehangen van de particuliere bezitter die ons door zijn zonnedak het zout van de patatten neemt klopt niet met de situatie in real life.

 

Nee, niet het gemiddeld gezin met een installatie van ongeveer 3500 kWh snoept u centjes af.... Het zijn vooral de grote concerns die grote zonneparken aanleggen en daarmee enorme bedragen opstrijken aan groene stroomcertificaten die ervoor zorgen dat u en ik morgen een hogere electriciteitsfactuur in de bus krijgen. Maatregelen zijn dus zeker nodig maar zoals het nu wordt voorgesteld in de media klopt het van geen kant!

 

Dit gezegd zijnde blijft een pv-installatie een slimme investering, bijna volledig te danken aan de zware overheidssteun en de mogelijkheid tot belastingaftrek. Wij hebben alvast een offerte in de hand voor 4000kWh wat ongeveer de helft is van ons totale verbruik. We gaan dit de komende dagen eens rustig bekijken en aftoetsen aan wat scenario's... Deadline (inwerkstelling installatie) is 01/07/2011, tot dan is het bedrag per GSC gegarandeerd aan 330,- euro.

 

We'll keep you posted!

 

 

06/04/2011- De eerste indrukken... 

 

Intussen zijn we sinds september 2010 verhuisd naar de nieuwe woonst. Een hele verademing van waar we komen! Toch is zeker niet alles van een leien dakje gelopen... Een lek in de waterafvoer van de badkamer - met honderden liters water in de chappe op de bovenverdieping tot gevolg -  zorgde er namelijk voor dat er héél wat zaken die afgewerkt waren opnieuw dienden te worden afgebroken. Niet echt iets wat je verwacht na net te zijn verhuisd....

 

(Een goeie raad voor wie bouwt of renoveert; neem voldoende foto's van alle nutsleidingen, die zijn goud waard als je ooit problemen ervaart en je zaken opnieuw mag opbreken!)

 

Als dan ook de verzekering in eerste instantie dwars ligt zinkt de moed je wel in de schoenen. Maar we hebben van ons afgebeten en uiteindelijk werd alles opgelost en de schade vergoed door de verzekeringsmaatschappij... Met dank trouwens aan de ombudsdienst van de verzekeringsmaatschappij om één en ander in een stroomversnelling te brengen.

 

Voor de rest verloopt alles pico bello, het comfort van een woning die dag en nacht dezelfde omgevingstemperatuur handhaaft is onbetaalbaar! De strenge winter was trouwens een flinke test om het effect van onze doorgedreven isolatie ééns onder de loep te nemen... Op de slaapkamers bijvoorbeeld is er momenteel nog geen verwarming aanwezig, er liggen voor alle zekerheid wel wachtleidingen voor eventuele ventiloconvectoren (eveneens aangesloten op de lucht/water warmtepomp). Maar op de koudste dagen van afgelopen winter waar we toch meerdere dagen aan één stuk temperaturen hebben gemeten van -8 tot zelfs -11 hier, was de laagste gemeten temperatuur op de niet-verwarmde slaapkamers 17 graden! 'Test geslaagd' durven we zeggen ;-)

 

Het ventilatiesysteem (type D) is ook nog maar sinds een tweetal weken in werking gesteld maar de ervaringen tot nu toe zijn zeer positief. Het effect van de automatische luchtverversing is onder andere goed merkbaar in de badkamer waar de condensatie na meerdere douchebeuren veel vlugger wordt afgevoerd dan anders het geval is.

 

Tot slot werd ook de structurele zonwering geplaatst op het lange bandraam op de eerste verdieping, Zuidwestelijke kant. Dit was noodzakelijk om overhitting tegen te gaan. Hieronder een paar foto's na de installatie. Wij vinden het niet alleen mooi ogen bij de woning, we hebben ook al het effect ervan ervaren op zonnige dagen, de warmtedoorslag is merkelijk afgenomen!

 

 

structurele zonwering

03/09/2010 - Verhuisd!

 

Mea Culpa! De laatste maanden is de weblog niet meer aangepast geweest maar eerlijk waar, daar was ook geen tijd voor. De deadline om te verhuizen was namelijk het weekend van 28 en 29 augustus 2010 en het heeft héél wat voeten in de aarde gehad om dat te kunnen verwezenlijken.

 

Bij deze kunnen we u echter plechtig meedelen dat die streefdatum ook gehaald werd! Vooraleer verder te schrijven willen we alvast langs deze weg alle aanwezige helpers uitvoerig bedanken voor hun bijstand! Hetzelfde geldt uiteraard voor diegenen die ons eerder al in het bouwproces met raad en daad hebben bijgestaan. Zonder jullie zou dit nooit gelukt zijn!

 

De enige domper op de feestvreugde was de spijtige vaststelling dat we na amper twee dagen te kampen kregen met waterdoorsijpeling langs het plafond van het toilet op het gelijkvloers. Aanvankelijk dachten we onmiddellijk aan de afvoerbuis van het toilet op de eerste verdieping (dat er pal boven ligt) maar dat bleek na onderzoek niet het geval te zijn...

 

Vermits het probleem zich enkel voordeed wanneer het bad- en/of douchewater werd doorgespoeld wisten we al gauw dat het lek zich in één van de afvoerbuizen diende te situeren. Breken dus! Wetende dat de badkamer reeds volledig werd afgewerkt begrijpen jullie waarschijnlijk dat dit allesbehalve een prettige taak was. Een gedeelte van de vloer werd opengebroken, badwand, tegelrij onder de douche, kortom, de badkamer werd opnieuw herschapen in een soort 'ruwbouw warzone'. Op de koop toe merkten we dat het water zich had verspreid via de chappe op de overloop en de kamer van ons dochter Maarit. Vermits de vloerbekleding op de volledige verdieping (uitgezonderd badkamer) een hoogwaardige Novilon Vynil vloerbekleding betreft die absoluut niet mag geplaatst worden op vochtige chappe zat er niks anders op dan deze ook gedeeltelijk te verwijderen... Neen, er zijn leukere jobs om je tijd aan te verprutsen als je tijdens de bouw zelf de handen uit de mouwen wil steken...

 

Bleek uiteindelijk dat één van de afvoerkoppelingen onder de tegelvloer volledig los zat (rubberdichting zat los). Vandaag werd alles hersteld, voor het opnieuw vloeren en betegelen moeten we nog wat geduld oefenen tot de nieuwe chappe uitgedroogd is.

 

Soit, er zijn natuurlijk véél ergere dingen in het leven maar leuk is toch anders als je net bent verhuisd! Hopelijk was dit het enige akkefietje en kunnen we nu beginnen om hier rustig aan 'onze draai te vinden'.

 

Wat moet er nu nog gebeuren? Wel eerlijk gezegd zitten we al ver. Het gelijkvloers is zelfs al volledig geschilderd en behangen, uitgezonderd de hall en het toilet. Keuken is geplaatst en compleet afgewerkt (enkel nog lichten boven kastwand), tv meubel ook en  tv opgehangen. Op de verdieping zijn alle kamers afgewerkt (of beter gezegd, waren allemaal afgewerkt..badkamer nog paar weekjes geduld dus).

 

To do :

 

resterende verfwerken, ventilatiesysteem aansluiten, gordijnen ophangen, structurele zonwering op brede raampartij van de eerste verdieping, inrichten van de berging in huis (wandrekken), afwerking van de aparte tuinberging (nog in ruwbouw) omheining van het terrein en last but not least; aanleg tuin. Ik weet trouwens 100% zeker dat ik nog tal van kleine dingetjes vergeten ben maar in grote lijnen is dit het ;-)

 

Foto's zegt u? Nog even geduld, we zijn druk doende met een 'best of' fotoreeks waarbij een volledig overzicht van begin tot nu wordt gegeven.

 

Om jullie warm te maken alvast een kleine 'teaser' via deze link.

 


16/06/2010 - moordend tempo heet dit....

 

Zonder te willen overdrijven durven we gerust zeggen dat we met een rotvaart vorderingen maken! De vorige update dateert van een maandje geleden en intussen zijn de volgende werken uitgevoerd zijnde :

- Alle ventilatiebuizen ingewerkt in wanden en plafonds, incluis 16 diamantboringen door de betongewelven...

- PUR is gespoten op de volledige benedenverdieping,

- Ramen werden geplaatst en door ons allemaal luchtdicht afgewerkt, 

- Vloerverwarming op het gelijkvloers gelegd (12 kringen) voor de Daikin Altherma,

- Wand, scheidingsmuren en plafonds grotendeels dubbel bekleed met OSB en gyproc

- Sanitaire leidingen geplaatst,

- ...

 

Foto-update plaatsing ramen

Foto-update binnenwerken

 

 

16/05/2010 - druk, druk! 

T'is alweer anderhalve maand geleden dat we de weblog hebben aangepast, waarvoor onze excuses... Gelukkig hebben we de tijd nuttig besteed.

- Alle sanitaire leidingen en afvoeren zijn geplaatst,

- electriciteitswerken zitten in de eindfase,

- de basisconstructie van de binnenmuren is voltooid, afwerking doende (isolatie, OSB en gyproc),

- dampscherm werd volledig geplaatst (een zeer klotig werkje trouwens om dat goed luchtdicht uit te voeren...)

 

De voorlopige werfoplevering hebben we al achter de rug en eigenlijk waren er maar weinig opmerkingen. De aannemer diende enkel nog wat aanpassingswerken aan de riolering uit te voeren.

 

Wat betreft onze perikelen met de aansluiting op het rioleringsnet beginnen we door het bos de bomen te zien. Intussen werd de hoofdgracht op de Geraarsbergse Steenweg in opdracht van het Vlaamse Gewest volledig uitgekuist en uitgediept zodat het afvalwater opnieuw doorsijpelt. In de loop van de komende week zal er nog iemand van de gemeente komen om nazicht te doen of onze aansluiting wel degelijk hoger ligt dan de rioolput op de hoek van de straat. Als dat in orde blijkt te zijn kunnen we de boel eindelijk dicht gooien, zoniet dan zullen de beide aansluitpunten (afval- en regenwater) hoger moeten geplaatst worden... We zien wel!

 

Zelf gaan we ons volgende week volledig 'smijten' op de ventilatie-unit (ventilatie type D met warmterecuperatie). Ik mag daartoe 26 'buizekes' van 5cm diameter mooi verdelen over de volledige woning. Dat wordt nog een hels karwei met diamantboringen door de gewelven! Wetende dat dit in grote mate zal bijdragen aan het klimaatcomfort van de woning maakt veel goed...

 

De grootste verandering die momenteel op til staat is de plaatsing van de ramen in de week van 24 mei! Dit zal namelijk een grote impact hebben op het uitzicht van de woning. Van zodra mogelijk plaatsen we nieuwe foto's.

 

Staat ook op het programma begin juni : vloerisolatie op het gelijkvloers (gespoten PUR) door de firma Isodirect uit Denderleeuw (voor meer info zie de bouwpartners pagina).

 

De vloer zal afgewerkt worden in polybeton. Hiervoor hebben we de firma Rapdisol gekozen.

03/04/2010 - Ruwbouw af! 

Al het plooiwerk aan de woning (hoekprofielen, druiplijsten, nokafwerking.... enz.) werd intussen beëindigd en het moet gezegd : de werkmannen van onze algemene aannemer hebben mooi werk afgeleverd! Er is dan ook héél wat meet- en cijferwerk aan te pas gekomen om alle naadjes en hoekjes zo perfect mogelijk af te werken.

 

Oordeel anders zelf aan de hand van onderstaande foto's. Duidelijkere foto's volgen nog dit Paasweekend via nieuw aangemaakte webalbums.

 

02/04/2010 - Much Done, More to Do 

Goede Vrijdag, Stille zaterdag en morgen Paaszondag. T'is mij al gelijk, voortwerken verdomme!! ;-))

 

we blijven in een ijltempo verder timmeren en isoleren. De binnenmuren zijn ondertussen zowel op de verdieping als het gelijkvloers opgetrokken en ik ben momenteel doende met de isolatie van het dak.

 

Niet zo een simpel werkje omdat de wanden van zowel de slaapkamer, traphal en badkamer volledig doorlopen tot in de nok van het dak op een hoogte van iets meer dan 4,5 meter. Om goed en veilig te kunnen werken heb je goed materiaal nodig en dus hebben we een stelling gekocht. Het isoleren van het dak wordt daarmee een fluitje van een cent en gaat bijna zo eenvoudig als het isoleren van de wanden op het gelijkvloers.

 

Intussen werd ook de ventilatieunit geleverd en de daarbijhorende buizen.Eerste reactie toen ik al het materiaal zag : 'dat wordt nog een héél karweitje'.... Tja, met veel tijd en boterhammen zeker?! ,-)

 

De aannemer heeft ook niet stilgezeten, regenput, septische put en alle afvoeren (vuilwater en regenwater) zijn gestoken en aangesloten, het is nu enkel nog wachten op actie van TMVW. De rioleringsgracht op de Geraardsbergsesteenweg dient namelijk dringend te worden uitgekuist/uitgediept want de hoofdrioleringsbuis in de Molenstraat staat voor 3/4 onder water met als gevolg dat het afvalwater momenteel gewoon terugstroomt! Toch is dat niet het enigste probleem, blijkt namelijk ook dat onze aansluiting zo maar eventjes 12cm lager zit dan het niveau van de hoofdrioleringsbuis... De vraag die zich nu stelt : werd dit zo geplaatst of is er een andere oorzaak waardoor er zich eventueel een verzakking voordeed? Wordt vervolgd....

 

25/03/2010 - timmeren binnenmuren

We zijn intussen ook zelf gestart met de eerste binnenmuren van de bovenverdieping. Deze worden opgebouwd als valse wanden vermits geen enkele binnenmuur een dragende functie heeft.

Dat is trouwens het grote voordeel van staalbouw, het gebouw wordt volledig gedragen door de stalen konstruktie.Willen we dus binnen afzienbare tijd eventueel een iets andere indeling (binnenmuur verplaatsen of zelfs volledig liquideren) dan kunnen we dat zonder grote ingrepen.

We letten er wel op dat de muren stevig genoeg zijn, zo gebruiken we houten balken (CLS) van 9X3,5 voor het binnenwerk en wordt de buitenzijde langs weerszijden voorzien van een OSB- én Gyprocplaat. De binnenmuren zijn dus standaard minstens 14 cm dik. Het houten frame wordt binnenin opgevuld met isolatie, niet omwille van de thermische maar wel de akoestische eigenschappen.

 

Alvast twee fotootjes, de rest volgt later!

 

 

23/03/2010 - Maatopname ramen

Toch weer een stukje dichter bij de verwezenlijking van ons bouwavontuur. Vandaag werden namelijk de ramen opgemeten.

We hebben bewust gekozen voor grote raampartijen waardoor de ruimte in de woning extra wordt benadrukt. Zo bestaat de volledige achtergevel op het gelijkvloers uit glas.

In totaal heeft de woning +/- 65m² glas op een totaal bebouwbare oppervlakte van ongeveer 210 m² (inclusief zolder).

 

Als raamprofiel hebben we gekozen voor het ECO FUTURAL profiel van Aliplast (aluminium) met standaard 1.1 glas (Saint Gobain CLIMAPLUS ULTRA N (Ug = 1,1W/(m².K).

 

We hebben lang getwijfeld om voor driedubbel glas te kiezen maar de meerkost was toch wel aanzienlijk zeker als we die gaan vergelijken met de jaarlijkse besparing op de energiefactuur in een sowieso zeer degelijk geïsoleerde woning...

21/03/2010 - update foto's!

 

 

Fotoupdate van ons project :

bekleding gevel en buitenaanzicht - link

uitbekleding staalconstructie binnen + isolatie - link

 

Voor een chronologisch foto-overzicht vanaf het prille begin klik je best even naar de fotopagina van deze bouwsite.

16/03/2010 - Alle hens aan dek...

 

 

Veel tijd is er tegenwoordig niet om ons bouwdagboek van nieuwe content te voorzien! We zijn volop bezig op de werf. Nu Koning winter aan z'n (hopelijk) diepe zomerslaap is begonnen en ikzelf drie weekjes verlof heb (op dit moment reeds de laatste week trouwens...) zijn we met man en macht aan de binnenwerkzaamheden begonnen. Massa's houten (soms erg zware) balken, OSB en binnenisolatie gaan momenteel door onze handen voor de binnenbekleding van het staalskelet en sandwichpanelen.

 

De zoldervloer boven de beide kinderkamers is reeds klaar maar vooral het aanbrengen van de 16 tot 18 cm dikke binnenisolatie (bijkomend bij de 10 cm dikke sandwichpanelen met PIR-kern) en bijhorend dampschem is een titanenwerk dat bovendien enorm veel detail en precisie vereist. De bedoeling is uiteraard om de energievraag zo laag mogelijk te houden. Daarbij speelt niet alleen de mate van isolatie een belangrijke rol maar ook de luchtdichtheid.

 

Ook de electriciteitswerken zijn vandaag gestart. Doordat de valse binnenmuren pas achteraf worden getimmerd gaat het vlug natuurlijk.

 

De twee "platte dak gedeeltes" van de woning werden intussen ook al voorzien van een eerste laag roofing en de raam- en deurdorpels op het gelijkvloers werden gisteren geplaatst.

 

De aannemer is - zoals beloofd - intussen gestart met de detailafwerking van de buitengevel. Er moeten nog een aantal sandwichpanelen geplaatst worden onder het zwevend gedeelte van de carport en één - reeds geplaatst -  paneel met een kleine cirkelvormige indeuking (pal aan de straatkant natuurlijk) dient vervangen te worden. De schade werd vermoedelijk veroorzaakt tijdens het transport want er waren uiteindelijk nog drie andere panelen die soortgelijke schade vertoonden. Na een werfbezoek door een Kingspan verantwoordelijke werden de panelen in kwestie kostenloos vervangen. Jammer genoeg was er reeds eentje geplaatst en moet dit nu vervangen worden.

 

Met al dat werk moeten we dringend nog eens foto's maken. Bijkomend probleem is dat we hier op onze tijdelijke locatie te Desteldonk geen snelle internetverbinding hebben. We surfen momenteel met een Telenet Mobile abbo'tje..... surfen lukt ja, maar daarmee is ook alles gezegd.... foto's uploaden duurt dus tergend lang. maar als we deze week nog eens bij de mama's geraken in Ninove of Wetteren kunnen we ze full speed uploaden, nog even geduld dus! 

 

06/03/2010 - foto's!

 

 

Fotoupdate van de wandbekleding via deze link!

 

Voor een chronologisch foto-overzicht vanaf het prille begin klik je best even naar de fotopagina van deze bouwsite.

 04/03/2010 - Modder, modderder, modderst......??

 

Het weer blijft momenteel onze grootste vijand. Nu het eindelijk goed opschiet met de bevestiging van de wandpanelen speelt de - in een modderpoel herschapen - ondergrond op het gelijkvloers ons parten.

 

De grond dient namelijk opgehoogd te worden voordat de laatste betonplint geplaatst kan worden. Die betonplint is op zijn beurt noodzakelijk om het resterend aantal wandpanelen op het gelijkvloers te monteren.

 

Aanvankelijk was dit voorzien met gewone aanvulgrond maar omdat de plaats herschapen is in een ware modderpoel kan er geen voldoende dichtheid verzekerd worden (er kan niet worden aangedamd door het vele water). 

 

De makkelijkste en meest economische oplossing is simpelweg geduld te oefenen tot de ondergrond genoeg is uitgedroogd. Maar omdat we reeds ettelijke maanden vertraging opliepen was dit voor absoluut geen alternatief.

 

Uiteindelijk werd er na overleg beslist om het op een andere manier aan te pakken. Op het moment dat ik dit schrijf zijn ze op de bouwplaats druk doende met het aanvoeren van gemalen steenpuin en zand. De meerkost die hier onherroepelijk mee gepaard gaat zal deels door de aannemer worden gedragen en deels door onszelf. De reden dat ook de aannemer - op eigen initiatief - een stuk in de kosten bijdraagt heeft te maken met de aanvankelijke uitsteltermijn waar hij verantwoordelijk voor was...

 

Als alles verloopt volgens plan zouden deze bijkomende werken slechts één dag in beslag mogen nemen. We zijn benieuwd... Eens de 'opvulwerken' achter de hand zijn kan er werk worden gemaakt van de riolering met daarop de uiteindelijke vloerplaat. Oef!

 

Intussen hebben we ook beslist wie de vloerisolatie zal uitvoeren. Dit betreft de firma Isodirect uit Denderleeuw. Zij zullen zorgen voor de gespoten vloerisolatie (PUR) met een dikte van 10 cm waarop dan de vloerverwarming komt. Aanvankelijk hadden we slechts een zevental cm voorzien maar omdat deze dikte niet echt in verhouding stond met de isolatiediktes in wanden en dak beslisten we om de vloerisolatie op te drijven met 3 cm.

 

Gezien de wandconstructie reeds voor 75% werd uitgevoerd zal ik trachten zo vlug mogelijk het fotoalbum aan te passen. Nog even geduld ;-) 

20/01/2010 - gevel- en dakbekleding!

 

Het tempo zit er goed in nu! Het vriesweer is achter de rug en er kan volop verder worden gewerkt. Intussen werd er reeds flink opgeschoten zodat de volledige constructie al een dak boven het hoofd heeft.

 

Op maandag 18 januari was er trouwens een werfvergadering waarop iedereen aanwezig was, stabiliteitsingenieur, architect, aannemer en wijzelf natuurlijk. Als we Dimitri (de aannemer) op zijn woord mogen geloven - en het weer blijft meezitten - dan zal de ruwbouw nog ongeveer een tweetal weken in beslag nemen. Het voornaamste werk dat eigenlijk nog moet gebeuren is het gieten van de vloerplaat.

 

De Balegemse kleigrond is door de werkmannen ook al goed gekend (en al meermaals vervloekt). De overvloedige regenval en de smeltende sneeuw heeft er namelijk voor gezorgd dat de volledige werf in één drassige modderpoel is omgetoverd!

 

Natuurlijk hebben we intussen alweer de nodige foto's gemaakt, zie onze fotopagina!

12/01/2010 - Stand van zaken II...

 

Het is alweer een maandje geleden dat we de site hebben aangepast. Spijtig genoeg heeft dat niets te maken met een gebrek aan tijd omwille van de drukke bouwwerkzaamheden. Integendeel de werf ligt er verlaten bij, het vriesweer speelt ons namelijk zwaar parten waardoor ons geduld voor de zoveelste maal op de proef wordt gesteld. We troosten ons dan maar met de gedachte dat we niet de enigen zijn die door het aanhoudende winterweer bijkomende vertraging oplopen.

 

Een en ander heeft tot gevolg dat mijn geplande verlof voor februari reeds werd verschoven naar maart 2010.

 

In ieder geval hopen we dat ze begin vogende week opnieuw kunnen starten aan ons bouwproject.

 

Gelukkig gaat op het thuisfront alles goed, onze jongste prinses is een ferm etertje en weegt intussen al 5,2 kg... "ferm poeier", die moedermelk!!

 

10/12/09 - Stand van zaken...

 

Alles verliep vlot, hééél vlot....ja misschien zelfs iets te vlot ;-) Want wat blijkt nadat 3/4 van de staalconstructie werd gemonteerd? Een aantal stalen verticale kolommen op het gelijkvloers die een breedte hadden moeten hebben van 12 cm rondom blijken er te zijn van 10 cm...

 

Een akkefietje van amper 2 cm denkt u? Think again! Dat dergelijke breedtes voorzien werden door een onafhankelijk stabiliteitsbureau heeft natuurlijk alles te maken met hun noodzakelijke draagvermogen.

 

Paniek dus, in de eerste plaats bij de aannemer, want op de plannen waren wel degelijk de juiste afmetingen voorzien.

 

Vermits boos zijn in dergelijke omstandigheden geen zoden aan de dijk brengt (betreft hier een menselijke fout die onvrijwillig is gebeurd) en de feiten nu éénmaal waren wat ze zijn is het gelukt om op korte tijd een solide oplossing uit de grote hoed te toveren.

 

In gezamenlijk overleg en met goedkeuring van de stabiliteitsingenieur en architect zullen op desbetreffende stalen kolommen bijkomende platen gelast worden zodat alsnog de voorziene dikte wordt bereikt, uiteraard op kosten van de aannemer. Gevolg : twee dagen extra werk...

 

Toch mag de aannemer in zijn handjes wrijven dat hij er met dergelijke oplossing van af is gekomen. Wij hadden immers al op voorhand beslist dat de staalconstructie binnenin volledig afgewerkt zou worden met valse wanden zodat deze niet meer zichtbaar is. Indien we wel hadden geopteerd om deze zichtbaar te laten dan zou de nu uitgedokterde oplossing voor het probleem niet afdoende zijn geweest of op z'n minst héél wat complexer en duurder zijn geworden om het geheel esthetisch mooi af te werken.

 

Dat 'bouwperikelen' inherent zijn aan zo'n avontuur wisten we op voorhand maar ze moeten nu niet gaan overdrijven hé ;-))

 

Maar, zoals gezegd, de werken vlotten goed. De gewelven werden reeds geplaatst waardoor er nu toch wat 'vorm' zichtbaar wordt. We duimen alvast voor een perfect vervolg zonder tegenslagen en zien intussen uit naar een .... euhmm... fikse spontane korting van de aannemer!

 

Update fotopagina (03 december 2009 - montage metaalconstructie)

 

03/12/09 - start der werken!

 

Zoals beloofd zijn ze maandag 30/11/09 eindelijk gestart met de bouwwerkzaamheden. Het gelijkvloers werd volledig uitgegraven tot op het niveau van de eerder gegoten betonputten. Vervolgens werd dinsdag gestart met de boringen in de betonfunderingen waar de verticale stalen kolommen chemisch in verankerd werden.

 

De twee hoogtewerkers die waren voorzien voor de montage konden door de langdurige regenval niet overweg met de extreem drassige kleigrond. Uiteindelijk werden deze vervangen door voertuigen met rupsbanden.

 

Bij de montage van het staalskelet op de werf wordt ons pas echt duidelijk dat voor een staalskeletwoning vooral de voorbereidende werkzaamheden in het atelier cruciaal zijn. Ongelooflijk om te zien hoe al die speciaal ontworpen stalen kolommen en liggers als legoblokken in elkaar passen en de uitsparingen voor de bouten perfect overeen komen!

 

Nog iets waar je bewondering voor krijgt als je er naar kijkt : de chauffeur van de mobiele telekraan die met zijn gevaarte een stalen 'balkje' van 16 meter tot op een paar centimeter nauwkeurig op de verticale kolommen legt!

 

Voor foto's zie onze fotopagina (03 december 2009 - montage metaalconstructie)

25/10/09 - Hoera, hoera, er is er eentje bij!!

 

Dit mag dan wel een bouwblog zijn maar zo een groot nieuws willen we jullie toch niet onthouden...

 

Inderdaad beste mensen, er is er eentje bij! Sinds dinsdag zijn wij de trotse mama en papa van Maarit. Een flinke dochter van 3,720 kg en al 50 cm groot. Zowel mama als dochterlief stellen het super!

 

Grote broer Bjarne is nogal opgetogen met z'n kersverse zusje en heeft zelfs al een verhaaltje voorgelezen ;-)

 

Familie en vrienden zullen eerstdaags een mailtje ontvangen van waarop jullie kunnen doorklikken naar een online foto-album.

 

Veel plezier!

 

Maarit, Bjarne, Ellen en Kristoff

 

ps. De naam Maarit is van Finse oorsprong en betekent 'parel'. 

 

24/11/09 - Maandag starten.... at last!

 

Zoals het een goede bouw beaamt heeft onze aannemer een paar luttele maanden uitstel... Maar vandaag hebben we uiteindelijk dan toch de bevestiging gekregen dat ze volgende week maandag, 30 november 2009, zullen starten met de werkzaamheden.

 

De staalskeletstructuur zal dus zeker een feit zijn voor het eindejaarsverlof, of ook de wand en het dak klaar geraken zal grotendeels afhankelijk zijn van de 'weergoden'. Vermits Ellen noch ikzelf euh.... 'godsvruchtig'... genoemd kunnen worden verwachten we in ieder geval niet al te veel 'support' vanuit die hoek...;-)

 

Zoals ik dus al 'vreesde' in het prille begin van dit bouwavontuur zal het dus allemaal samen moeten gebeuren, zijnde het verhuizen naar de tijdelijke woonst (medio december), de bouw van de nieuwe woning (aanstaande maandag beginnen dus) en de bevalling van vrouwlief (vandaag, morgen, volgende week....?).

 

De 'korte pijn' heet dat dan zeker?? ;-)

 

PS. Intussen ligt de berging volledig onder dak. zie de fotopagina dd. 23/10/09.

 

 

23/10/09 - Metselwerken tuinberging

 

We zijn sinds begin van de week gestart met de bouw van de tuinberging. Dit is een rechthoekige blok van 10 op 3,5 meter met plat dak. Om de kosten te drukken besloten we om deze zelf te bouwen.

 

Geen technische hoogstandjes, gewoon een simpele snelbouwsteen waarvoor later een metalen bardage zal komen zodat het uitzicht min of meer samengaat met de woning.

 

In deze berging komen twee matglazen deuren die zorgen voor het daglicht. Andere vensters voorzien we niet om de totale kost binnen de perken te houden. Uiteindelijk gaat het hier louter om een berging en hoeft er dus geen zee van licht binnen te vallen.

 

Foto's van onze werkzaamheden : zie de fotopagina..

 

 

 

11/10/09 - Eerste funderingswerken (eindelijk) gestart

 

Maandag 11/10/09 was het uiteindelijk zover. Start van de werken! Ons geduld werd lang op de proef gesteld maar uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. Niks te vroeg...

 

In totaal werden 11 putten van verschillende afmetingen op het bouwperceel gemaakt. Vervolgens werden er stalen wapeningskooien in neergelaten en deels opgevuld met beton.

 

Ook de betonplaat voor de tuinberging werd ineens meegegoten waardoor ikzelf, samen met Ellen's pa binnen een paar dagen kunnen starten met het metsen van de tuinberging. Deze wordt opgetrokken in snelbouwsteen. De gevelafwerking zal ook uit "iets metaalachtigs" bestaan zodat de aparte tuinberging aansluit bij het uiterlijk van de woning.

 

De eigenlijke constructie van het metaalskelet is voor binnen drie weken gepland en zal welgeteld één weekje duren. Het voornaamste werk gebeurt namelijk bij de aannemer zelf. Op het terrein dient er eigenlijk alleen gemonteerd te worden (ne grote meccano dus...;-)

 

Voor foto's; zie de fotopagina

 

08/09/09 - ramen en electriciteit

 

Neen, we zijn nog niet begonnen, de aannemer heeft wat vertraging waardoor alle werken met een drietal weken zijn uitgesteld. Spijtig maar het is nu éénmaal zo.

 

Intussen hebben wij wel nog wat belangrijke knopen doorgehakt. Zo zullen we voor het buitenschrijnwerk in zee gaan met de firma VAN DER BRUGGEN uit Herzele. Zij werken met Aliplast. Onze keuze viel op het nieuwe ECO FUTURAL metaalprofiel omwille van de hoge thermische isolatiewaardes niettegenstaande de beperkte inbouwdiepte. Dit is momenteel trouwens het enige merk dat 15 jaar garantie geeft op het lakwerk.

 

Ook aan zonnewering wordt de nodige aandacht besteed. Zo zal er voor de grote raampartij op de verdieping  - dewelke volledig zuidgericht is - een structurele zonwering worden toegepast (voorbeeld) om overhitting op de warmste dagen tegen te gaan.

 

Op het gelijkvloers zullen de ramen aan de tuinkant worden voorzien van zonnescreens (voorbeeld).

 

Ook voor de electriciteitswerken zijn we eruit. VAN DER STRAETEN Bart uit Massemen zal deze werken voor zijn rekening nemen.

 

 

24/08/09 -Klaar voor de start!

 

Intussen hebben we met de vakkundige hulp van Tom de tuinman de bouwgrond volledig vrij gemaakt van weelderig woekerend struikgewas en één boom die temidden van de toekomstige oprit stond.

Het terrein was volledig vrij op één dag, we hadden voordien nog even getwijfeld om de werken zonder professionele hulp uit te voeren... gelukkig hebben we dat niet gedaan! Zonder een degelijke kraan en vrachtwagen zou er eigenlijk geen beginnen aan zijn geweest, beseffen we nu.

 

Het is nu enkel nog wachten tot de aannemer begint met de constructiewerken.

vrijmaken van struikgewas

28/06/09 -Sanitair, badkamer en keuken

 

Na meerdere winkels te hebben bezocht hebben we beslist onze badkamerspullen en de toiletten te bestellen bij X2O (filiaal Ninove) waar we onze 'goesting' vonden tegen een aanvaardbare prijs. We konden profiteren van een tijdelijke actie tot eind juni waarbij 30% korting werd gegeven. Natuurlijk weten we dat we die prachtige korting met een korrel zout moeten nemen (een installateur krijgt waarschijnlijk nog meer korting) maar vermits we zelf zullen instaan voor de plaatsing was dit voor ons toch een mooie koopgelegenheid. Daarenboven waren we aangenaam verrast door de service en kennis van de verkoper (zie onze bouwpartnerslink).

 

Ook inzake de keuken werd al enige tijd geleden de knoop doorgehakt. We gingen hiervoor langs bij KVIK te Gent. Een ontwerpprint van hoe ze er zal uitzien en een modelfoto vind je op de fotopagina.

 

28/06/09 -Verwarming, ventilatie, startverklaring EPB

 

Informeren, analyseren, wikken en nog veel meer wegen om uiteindelijk (hopelijk) de juiste beslissing te nemen... Absoluut geen makkelijke taak ALS je ook nog rekening moet houden met een maximaal beschikbaar budget ;-)

 

Qua verwarming en ventilatie hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt. We kozen voor een luchtwarmtepomp (aangesloten op vloerverwarming) van het type Daikin Altherma die ook zal instaan voor het sanitair warm water. De installatie zal uitgevoerd worden door de firma Climatronix uit Oosterzele. We hebben enige tijd getwijfeld tussen een klassieke aardgasinstallatie en de warmtepomp maar kozen uiteindelijk toch voor het laatste. Redenen :

  • Momenteel is er nog geen aardgas beschikbaar aan ons perceel. Dit is blijkbaar wel voorzien voor de tweede helft van 2009 (staat ook op site van Eandis) maar een garantie dat dit werkelijk ook het geval zal zijn kon men ons blijkbaar niet geven...
  • Ook mooi meegenomen is de premie die de gemeente Oosterzele geeft voor dergelijke warmtepompinstallatie (1000,- eurokes!) waardoor de meerprijs tegenover een klassieke aardgasinstallatie een stuk kleiner wordt. 
  • Tot slot is de gekozen installatie een stuk milieuvriendelijker (wat ook de reden is van de gemeentelijke premie).

 

Qua ventilatie zullen we gebruik maken van een systeem D (van het merk Thermelec) dewelke zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van verontreinigde lucht mechanisch regelt. Bovendien wordt uit de afgevoerde lucht de warmte grotendeels gerecupereerd en terug in de woning gebracht. Voor de plaatsing zullen we zelf instaan.

 

Intussen hebben we ook onze eerste K- en Epeil berekeningen binnen gekregen. We stranden momenteel ergens op K35 en E76. Normaal gezien zullen beide waarden nog een stukje naar beneden gaan bij de uiteindelijke berekening. Niettegenstaande de overvloedige isolatie in dak en wanden werd ons streefdoel (K30) net niet gehaald. De grote raampartijen zijn hier uiteraard de grote boosdoener langswaar we onze grootste warmteverliezen hebben. Het wordt dus belangrijk dat we een juiste keuze maken inzake profielen en glas. Driedubbel glas zou ons zelfs gemakkelijk onder de K30 grens brengen maar de investering is te hoog in vergelijking met het bekomen rendement. Op zoek dus naar alu-raamprofielen met een hoge isolatiewaarde en dito glas! Wat betreft het Epeil zullen we er vooral op letten dat we genoeg aandacht schenken aan de luchtdichtheid van de woning, hetgeen ons - na een blowerdoortest - tot onder het E70 peil zou moeten brengen. Ook de zonwering die momenteel nog niet in rekening werd gebracht kan nog een paar puntjes schelen.

 

21/05/09 - Aannemer gekozen

 

Een goeie raad voor wie ooit ook plannen mocht hebben om te beginnen bouwen. Aannemers aanschrijven en offertes opvragen is een hels en vooal enorm tijdrovend karwei!! Zeker als je zinnens bent meerdere offertes te vergelijken kan je maar beter tijdig beginnen. Maar.... het loont echt wel de moeite om er tijd in te steken! De prijsverschillen zijn soms abnormaal hoog, zelfs wanneer die offertes worden opgemaakt aan de hand van een uiterst gedetailleerde meetstaat (en er dus geen sprake kan zijn van kwaliteitsverschillen m.b.t de gebruikte materialen). Om misschien één simpel voorbeeld te geven; het verschil in maximum en minimum prijs voor wat betreft de M² prijs van (exact dezelfde) gevel- en dakbekleding (materiaal + werkuren) bedroeg maar liefst +/- 30 euro per m²... Wetende dat het totale gevel- en dakoppervlak dik meer dan 300 m² bedraagt kom je al gauw uit op een verschil van +/- 10.000 euro tussen de goedkoopste en duurste offerte...pfff

 

Wij zijn er gelukkig uit geraakt. De keuze voor wat betreft de algemene aannemer (staalstructuur + gevelafwerking) is uiteindelijk de firma De Clercq uit Hamme geworden. Dit is een metaalconstructiebedrijf dat al twintig jaar actief is in de sector. Hun grote voordeel is dat ze niet enkel actief zijn in de industriebouw maar ook ervaring hebben in de privaat-woningbouw, hetgeen wij persoonlijk toch als een groot voordeel inschatten tegenover de grote firma's die zich (bijna) uitsluitend bezig houden met industriële projecten.

 

De offerte van De Clercq liet wel het langst op zich wachten maar was dan ook de meest gedetailleerde en volledige! Natuurlijk heeft de prijs een grote rol gespeeld al hebben we niet voor de goedkoopste gekozen. We hadden echt wel een goed gevoel na ons gesprek met de zaakvoerder DE CLERCQ Dimitri. Een rechttoe rechtaan man die uitvoerig de tijd nam om op al onze vragen een duidelijk antwoord te geven. Straight to the point, geen kleine lettertjes of verborgen kosten.

 

De werken vangen aan na het bouwverlof en uiterlijk eind september 2009 zou de ruwbouw een feit moeten zijn. T'is te hopen dat alles volgens schema verloopt want - voor wie het nog niet mocht weten - binnenkort komt er ten huize De Turck - Van de Weghe nog ééntje bij! Inderdaad, het vrouwtje is opnieuw zwanger en de bevalling is voorzien voor eind november. Van timing gesproken...

18/03/09 - Wachten op offertes...

 

"Long time no see". Het uitvoeringsdossier is volledig rond en intussen hebben we verschillende aannemers gecontacteerd en wachten we vol ongeduld op hun respectieve prijsoffertes. We zijn ook gestart met een aantal firma's te contacteren die kunnen instaan voor EPB en VC

 

Intussen hebben we een bezoekje gebracht aan Batibouw. Er werd blijkbaar gefocust op 'energiezuinig' en 'budgetvriendelijk' bouwen, iets wat ons als muziek in de oren klonk. Het viel ons echter vlug op dat de termen vooral een belangrijke commerciële waarde hebben die te pas en te onpas worden gebruikt om klanten te lokken.

 

Als zelf een fabrikant van bubbelbaden bijvoorbeeld termen als 'energiezuinig' en 'respect voor het milieu' begint te gebruiken dan gaat er bij mij alvast een alarmbelletje rinkelen... Niet dat we iets hebben tegen bubbelbaden, integendeel, maar dergelijke pure luxeprodukten blijven energievreters, alleen al door ze in huis te halen. 

 

Enfin, hopelijk kunnen we héél binnenkort offertes gaan vergelijken en een juiste beslissing nemen met wie in zee te gaan. Nog een beetje geduld dus...

12/02/09 - Bouwvergunning afgeleverd!

 

En vééél sneller dan we ooit hadden durven hopen! De totale termijn tussen aanvraag en aflevering van de bouwvergunning bedroeg ongeveer 1 maand en 3 weken. Wijzelf hadden op voorhand toch rekening gehouden met minstens een maand of drie. Er zijn ook geen bijkomende opmerkingen, het ontwerp werd integraal goedgekeurd, mooi zo ;-) De volgende stap nu is gedetailleerde prijsoffertes aanvragen bij de verschillende aannemers. We hebben intussen al een mooi lijstje van staalbouwers waarvan sommigen al ruime ervaring hebben in het bouwen van industriële privé-woningen. In de loop van volgende week zullen we een definitieve beslissing nemen voor wat betreft de buitenwandafwerking, dakbedekking en nog paar andere zaken die deel uitmaken van de 'ruwbouw' zodat het uitvoeringsdossier afgerond kan worden. Zonder een dergelijk gedetailleerd document wordt het anders nogal moeilijk om prijsoffertes te vergelijken...

08/01/09 - Bouwvergunning is in aanvraag

 

Net voor de Kerst- en Nieuwjaarsperiode werd het volledige dossier bij de gemeente Oosterzele ingediend. Omdat de bouwgrond in de onmiddellijke buurt van een  gewestweg ligt dient de aanvraag ter advies doorgestuurd te worden naar de administratie bruggen en wegen. Volgens de gemeente zou dit alles vlot moeten verlopen maar na onze vorige aanvraag tot wijziging van de stedenbouwkundige voorschriften (die meer dan 6 maanden in beslag nam voor de uiteindelijke goedkeuring), kijken we toch even de kat uit de boom... Ondertussen zijn we naarstig op zoek naar aannemers in staalbouw die ervaring hebben met privé-woningen. Eens de stabiliteitsingenieur rond is met zijn berekeningen en de architect een uitvoeringsdossier heeft samengesteld kunnen we prijsoffertes beginnen aanvragen... en vergelijken ;-)

 

Voor wat betreft de buitenafwerking hebben we ons oog laten vallen op een donkerkleurig Kingspan sandwichpaneel waarvan je onder deze link een lichtgrijs voorbeeld ziet. of het dit ook daadwerkelijk zal worden is nog niet zeker. Dinsdag 20 januari komt een vertegenwoordiger van de firma langs (met wat 'stalen' uiteraard) die ons een woordje uitleg zal geven over de verschillende mogelijkheden.

12/12/08 - Definitief ontwerp

 

Sinds vandaag hebben we de knoop doorgehakt voor wat betreft het definitieve uitzicht van de woning. Dit behelst de plaatsing van de ramen in het gebouw en de volledige indeling van de ruimtes. Welk materiaal we zullen gebruiken voor de buitenafwerking moeten we nog even over brainstormen. De plannen zijn te bezichtigen via het tabvenster 'bouwplannen'. Om jullie de kans te geven ze optimaal te bekijken hebben we de PDF-files integraal op de weblog gezet. Gewoon de bestandjes aanklikken dus! Voor wat betreft de tuinberging (omvang, inplanting in het terrein) en de indeling van de tuin en oprit zijn nog (minieme) veranderingen mogelijk. Omdat we toch wel wat schrik hadden van de reactie bij de gemeente Oosterzele is de architect met de plannen langs geweest bij de stedenbouwkundig ambtenaar. De schrik bleek gelukkig totaal ongegrond te zijn. De gemeente had geen enkel bezwaar nopens het finale ontwerp. We krijgen dus groen licht en zullen bijgevolg het definitieve ontwerp kunnen binnenleveren voor het einde van dit jaar.

11/12/08 - Uitpaling van het bouwterrein

 

Sinds 02/12/08 mogen we onszelf de officiële eigenaars noemen van het stukje bouwgrond te Balegem, op die dag werd namelijk de akte verleden. Gisteren, 10/12/08 is de landmeter ter plaatse geweest voor de afpaling van het terrein. Ik heb een tijdje moeten zoeken maar heb de paaltjes uiteindelijk toch teruggevonden;-). Aanvankelijk had ik de bedoeling hier ook wat foto's van te nemen maar eerlijk gezegd valt er niks nieuws te zien. Ter plaatse kunnen we ons nu de contouren van het terrein wel een stuk beter voorstellen. Intussen is de architect druk doende met het finale ontwerp op papier te zetten en de aanvraag rond te krijgen uiterlijk tegen eind 2008/begin 2009. Een belangrijk verschil met het voorontwerp is dat het zwevende element links (het zogenaamde overdekte terras) uiteindelijk integraal wordt meegenomen in de woning (woonkamer). Het grootste gedeelte zal wel uit glas bestaan zodat het zwevende effect van het bovenste gedeelte visueel blijft bestaan. We hebben een tijdje getwijfeld maar het feit dat het een stuk meer zal kosten indien we dit later (dus na de bouw) eventueel gingen aanpassen hebben ons doen beslissen het van de eerste keer 'goed' te doen. Eens de uiteindelijke plannen er zijn zullen we ze op weblog plaatsen. Voor wat betreft de buitenafwerking gaan we zeker voor de industriële look. Deze zal bestaan uit sandwichpanelen (voorbeeld) en/of bardage (voorbeeld). Wait and see!

 

PS. Bedankt trouwens aan al diegenen die ons via één of andere manier al succes hebben gewenst met de bouw (email, gastenboek, persoonlijk...). Ik heb Ellen al moeten beloven dat ze voor vrienden/collega's en familie een 'feestje' zal mogen geven wanneer "den bouw" af is! We moeten toch nog gaan onderhandelen met de bank voor het hypothecaire krediet en we zullen alvast een stukje 'meer' lenen.....;-)

12/11/08 - Eerste voorontwerp!

 

Het is zover, vandaag, woensdag 12/11/2008 hadden we om 19.30 uur een afspraak met de architect. Tot onze grote vreugde was hij niet alleen in het bezit van de eerste detailschetsen en -plannen, maar had hij in één moeite ook onmiddellijk een voorlopige 3D maquette in elkaar gestoken! Op die manier wordt het een héél stuk leuker en konden we ons nu reeds een duidelijk beeld vormen hoe de toekomstige woning  er zou kunnen uitzien. Niettegenstaande dit slechts een eerste voorontwerp betreft waren we allebei danig onder de indruk van het resultaat. Het concept dat wij voor ogen hadden vinden we absoluut terug in dit eerste ontwerp. Het gelijkvloers en de bovenverdieping zijn als het ware twee volumeblokken die diametraal op elkaar staan. Eén overhangend gedeelte wordt gebruikt als carport, het overhangend gedeelte langs de achterkant van de woning wordt gebruikt als overdekt terras. Het uiteindelijke ontwerp en welke materialen er gebruikt zullen worden voor de buitenafwerking (onze voorkeur gaat naar metaal) zal in eerste instantie vooral afhangen in hoeverre de stedenbouwkundige dienst van Oosterzele zich zal kunnen vinden in onze visie...Van zodra we in het bezit zijn van een electronische versie van de plannen plaatsen we ze op de site zodat jullie ook een beeld krijgen van de indeling van de woning. De eerstkomende dagen gaan wij vooral gebruiken om alles wat te laten bezinken... Meer foto's kan je vinden op de fotopagina en de tab 'bouwplan'. Check it out ;-)

 

12/10/08 - een paar voorbeeldhuizen

 

We hebben al meermaals de vraag gekregen wat wij nu eigenlijk bedoelen met een 'staalskeletwoning'. Een woordje uitleg kan je alvast via deze link terugvinden.

 

Een staalskeletwoning kan men - indien gewenst - volledig traditioneel afwerken zodat de woning visueel totaal niet te onderscheiden valt van een traditionele woningopbouw. Dit zal bij ons dus niet het geval zijn. Wij willen dat de industriële look min of meer behouden blijft, zeker wat de buitenzijde van de woning betreft. Het is echter niet zo dat we bijvoorbeeld alle nutsleiding (bijvoorbeeld electriciteit) zichtbaar willen laten in de woning, dit is zelfs voor ons een stap te ver.

 

Om jullie alvast een voorsmaakje te geven van wat we nu eigenlijk bedoelen plaats ik hieronder een aantal links van metaalskeletwoningen/bouwdagboeken :

bouwdagboek 1

bouwdagboek 2

bouwdagboek 3

 

30/09/08 - afspraak met architect

 

Deze avond (nogmaals) een goed gesprek gehad met de architect die onze gedachten/hersenspinsels moet trachten op papier te zetten... Hij ziet het in ieder geval volledig zitten om een minimalistische woning te tekenen en had zelfs al een paar goeie ideeën in het achterhoofd. We hebben er nogmaals de aandacht op gevestigd dat we vooral véél belang hechten aan een degelijke modern ogende woning die qua isolatie (veel) beter scoort dat een gemiddelde nieuwbouwwoning. Een passiefhuis komt niet in aanmerking, de kostprijs wordt dan te hoog.  De enige oplossing hiervoor bestaat erin het totale woonoppervlak te verkleinen waardoor de duurdere m²-prijs (eigen aan het passiefhuis-concept door o.a. de extreme isolatiewaardes) wordt geneutraliseerd. Dit is voor ons echter een stap te ver, we hebben beiden graag wat 'ruimte' en de vrees om achteraf spijt te hebben dat we het toch wat groter hadden gewild is te groot...

 

In ieder geval kijken we met spanning uit naar eind oktober, het tijdstip waarop de architect heeft beloofd een eerste voorontwerp op papier te hebben!

 

26/09/08 - Huisje is verkocht!!

 

Lang heeft het niet geduurd! Onze eerste koopwoning heeft welgeteld anderhalve week te koop gestaan... Blij dat dit uiteindelijk achter de rug is, op die manier staan we weer een stapje dichter bij de verwezenlijking van de nieuwbouw. We zijn zelf tot het compromis gekomen dat de kopers bereid zijn ons nog een volledig jaar de woning te laten huren. Op die manier kunnen we rustig alles plannen voor de nieuwbouw en moeten we niet op zoek naar een tussenoplossing. Bjarne zal dus het komende jaar nog kunnen genieten van z'n eigen vertrouwde kamertje en dat is waar het ons uiteindelijk om te doen was. Perfect!

26/09/08 - Positief resultaat grondsondering!

 

Van service gesproken! Amper 1 dag nadat de sonderingsproeven werden uitgevoerd krijgen we al een lijvig sonderingsverslag (28 blz. tellend pdf file) via mail toegestuurd. En het resultaat/advies klinkt ons als muziek in de oren. Blijkt immers dat "het draagvermogen van de grond zeer goed is en dat de uitgevoerde proeven zeer homogeen zijn qua opbouw. Zelf voor traditionele woningbouw kan er worden overgegaan tot sleuffunderingen, aangezet op vorstvrije diepte..."

 

Dit betekent dat we alvast niet moeten rekening op grote extra meerkosten voor wat betreft de funderingen, oef!

25/09/08 - Grondsondering uitgevoerd

 

Ziezo, de allereerste voorbereidingswerken op de bouwgrond zijn een feit. De firma LIPPENS geotechniek is vandaag langsgeweest om drie boringen op het terrein uit te voeren. De sondering zelf nam slechts een paar uurtjes in beslag en ging zeer vlot. Het is nu nog wachten geblazen op het detailrapport dat een oordeel zal vellen over de minimale  funderingsvereisten. Een aantal foto's kan je terug vinden op de fotopagina.

09/09/2008 - Eindelijk! Het stedenbouwkundig attest...

 

Het heeft héél wat voeten in de aarde gehad maar uiteindelijk werd ons geduld alsnog beloond. Sinds 09 september hebben we officieel bericht gekregen dat de aanvraag tot wijziging van het stedenbouwkundig attest werd goedgekeurd. In totaal hebben we ongeveer een zevental maanden moeten wachten op de goedkeuring, louter en alleen omdat we de geldende stedenbouwkundige voorschriften inzake de kroonlijsthoogte wilden gewijzigd zien. Deze was immers bepaald op maximaal 4,5 meter (laagbouw) waar wij 6 meter hadden gewild om zodoende met twee volwaardige bouwlagen te kunnen werken. Om dit te bekomen was er een schriftelijk motiveringsverslag nodig, aangevuld met foto's van huizen uit de onmiddellijke omgeving dewelke eveneens een kroonlijsthoogte hebben van minstens 6 meter. Ter aanvulling hebben we ook twee schriftelijke verklaringen bijgevoegd van de linkse en rechtse buren die verklaarden geen bezwaar te hebben tegen dergelijke wijziging. Héél wat administratieve rompslomp dus, gelukkig met een goede afloop...

 

Ps. Voor geïnteresseerden die bijvoorbeeld ook een dergelijk verslag dienen op te stellen : indien gewenst kan u een voorbeeld van het motiveringsverslag ontvangen. Stuur gewoon een mailtje via de contact-pagina en wij zorgen ervoor.

 

07/07/08 - Schets van de bouwgrond

 

En zoals beloofd, een foto van het perceel. Qua vorm misschien niet het meest ideale stuk maar met behulp van een goede architect geraak je al een héél eind.... Het stuk is in totaal iets meer dan 8 are groot en heeft achteraan een prachtig uitzicht op het Balegems natuurgroen. De grijze driehoekzone vertegenwoordigt het gebied waarbinnen de op te richten woning moet gelegen zijn. Het aparte rechthoekje erachter laat eventueel toe een losstaande garage achter de woning op te richten. Iets waar we echter geen gebruik gaan van maken, niet alleen omdat hiermee de langwerpige tuin te abrupt wordt onderbroken maar vooral omdat dit het mooie natuurzicht achteraan voor een groot deel teniet zou doen. Een openlucht zwembad daarentegen.... ;-)))

Een detailfoto kan u hier vinden.

 

Gegevens terrein :

Breedte straatzijde : +/- 30 meter
Breedte achterzijde : +/- 8 meter
diepte : +/- 73 meter

De bedoeling is om hier een moderne minimalistische woning in staalconstructie op te zetten met twee volwaardige verdiepingen (open bebouwing). Toverwoorden hierbij zijn functionaliteit, eenvoud en ruimtelijk gevoel. Geen nodeloze hoeken en/of kanten of andere louter uiterlijk architecturale hoogstandjes.  De woning moet in de eerste plaats gebruiks- en energievriendelijk zijn. Verder vinden we het nogal belangrijk dat we binnen het voorziene budget blijven (alhoewel ik denk dat iedere bouwer dat wel belangrijk vindt...). We gaan vooral oog hebben voor voldoende en kwalitatieve isolatie en ventilatie, dit zijn immers investeringen die zich - rekening houdend met de huidige en toekomstige energieprijzen - in een mum van tijd terugbetalen.

 

28/06/08 - stedenbouwperikelen...

 

De eerste kink in de kabel dient zich aan. Hebben we uiteindelijk onze zinnen gezet op een stukje grond, komen de bestaande stedenbouwkundige voorschriften wat roet in het eten gooien. Die bepalen immers dat de maximale toegelaten kroonlijsthoogte 4,5 meter is, hetgeen impliceert dat we sowieso met kamers onder dak moeten werken. Vermits we echter een volledig andere bouwstijl voor ogen hebben gaan we een poging doen hiervoor een wijzigingsaanvraag in te dienen. Gelukkig zijn er verschillende huizen in de onmiddellijke buurt die eveneens een hogere kroonlijsthoogte hebben. De stedenbouwkundig ambtenaar van de gemeente Oosterzele had in ieder geval oren naar onze argumentatie en heeft ons een paar 'hints' gegeven over hoe we dit het best aanpakken. De aanvraag is intussen binnen en nu is het dus opnieuw wachten geblazen.

21/06/08 - Hallo en welkom op de weblog!

Na lang aarzelen is de kogel uiteindelijk door de kerk. We hebben een perceel bouwgrond gekocht in de Oost-Vlaamse deelgemeente Balegem (Oosterzele). De koopovereenkomst is dus een feit, al zijn er wel nog een paar zaken die moeten geregeld worden vooraleer de koop effectief kan doorgaan.

Niet dat we hier absoluut weg willen in Wetteren maar blijkbaar berust het cliché "'dat iedere Belg is geboren met een baksteen in de maag" toch op enige waarheid...

Voor mezelf zal het in ieder geval een stukje dichter bij het werk zijn (Zottegem, op amper 5 kilometer). Voor Ellen blijft de afstand gelijk.

Het perceel bouwgrond is gelegen in de Molenstraat. Misschien bij sommigen onder jullie gekend van de jeneverstokerij Van Damme.

Van zodra mogelijk zal ik wat foto's en een plan van het perceel online zetten. Het is de bedoeling dat het volledige avontuur hier in geuren en kleuren wordt uit de doeken gedaan. Er zal in ieder geval hééél wat bij komen kijken; zo zal ook onze eerste koopwoning (aangekocht in 2000 en intussen zo goed als volledig gerenoveerd) dienen verkocht te worden... (zie de fotopagina).

Mocht het enkel aan onszelf liggen zouden we liever al vandaag dan morgen van start gaan, spijtig is het niet zo simpel en zal er serieus wat rekenwerk, planning, onderhandelingen en administratieve rompslomp de revue passeren vooraleer we effectief kunnen beginnen. Afhankelijk van de huidige economische situatie (inflatie, oplopende hypotheekrente...enz) en de recente ontwikkelingen in de huizenmarkt (verkoop bestaande woning) zullen we al dan niet in de nabije of iets verdere toekomst van start kunnen gaan ;-).

Tot binnenkort!

Kristoff, Ellen en Bjarne